POROSAFARIT; RAUHALLINEN JA ERILAINEN TAPA NAUTTIA LAPIN LUONNOSTA!

Kinisjärvellä asustaa useampi koulutettu ajohärkä. Vanhimmat ja kokeneimmat ovat  Aksu ja Pyry.  Aksu pieni pappa, mutta äärettömän sinnikäs ja vahva poro, 14 vuotta. Pyry on rauhallinen kirjakka kaveri, pehmeä karvainen ja miehleinen ajettava, Pyryllä on ikää 11 vuotta. Jasu on ahne ahmatti, ensimmäinen jäkälätupolla ja rehusinkissä, mutta sitäkin lunkimpi vetolainen, parhhaimmilhaan Jasu on ko saa mennä ommaa vauhtia asiakkaitten kanssa. Jasu on nyt 10 vuotias. Julle Jumpperi on reipas liikheinen, nuorempana hyvinki vauhikas, mutta nykyisten rauhottunu 7vuotias ajokas. Kille Killukka on valkoinen jättiläinen, hieman tuulella käyvä, välillä menhään erittäinki ripeästi, toisihnaan saattaa olla sellainen unelmointipäivä; pysähythään ja kattelhaan ketäs siellä reessä istuukhaan, nuuskithaan jäniksen jälkiä ja ihmetelhään maailman menoa. Killellä on ikää 5vuotta. Viime kautena työuraansa aloitteli Ruusperi, 4v. Ruusperi on erittäin kiva talukas, reipas vierellä kulkija, joka pysähtyy kun itse pydähdyn ja lähtee liikkeelle vasta kun otan askeleen. Ajaessa kuitenkin vaihteita löytyi vain yksi ja se oli täysillä... nimi oli ehkä enne... Tälle kaudelle kuitenkin Ruusperille on tullut jälleen vuosi lisää ja toihveissa on että vaihteita löytyy muutama lisää; hitaampi ja hidas. Kokehneitten työporojen lisäksi tänä kautena työuransa aloittavat musta Lurjus 3v, valkea Heiveröinen 3v (nimi tulee siitä ko on kaikkea muuta ko heiveröinen...) sekä harmaa  Hilperi 4v. 
 
Ajohärkä-ammattikoulutus alotethaan ylheensä ko poro on urakka eli toisella vuodella . Treenit alotethaan poron kanssa ensin liinassa kävellen pitkin poikin pihaa, talojen välistä, autojen vierestä, lasten kanssa touhuten jne. Palkaksi hyvästä käytöksestä poro saa porojen suklaata eli jäkälää. Ko käveleminen löysällä liinalla vieressä onnistuu niin porolle laitethaan länget päälle ja ekana se alkaa vetähmään pulkkaa. Tovin ajan päästä lapset , meillä Oona ja Venla istuvat pulkassa. Pulkka on ensi kauempana liinan perässä, jotta poro saa rauhassa nähhä, että siellä on nyt ihmisiäki eikä pelkkä pulkka. Ko poro tottuu ihmisten äähniin ja liikkeishiin selän takana, pulkka otethaan lähemmäs "rekietäisyydelle". Joillakin poroilla treenathaan erikseen aisapuiden käyttöä ennenkuin reki laitethaan perhään, riippuu koulutettevan poron luontheesta. Meillä on tapana kouluttaa poroja kulkehmaan ajamalla toisten perässä. Monesti käytethään vanhempaa poroa apuna, letkan keulassa ja nuoremmalla ajethaan perässä. Mutta toisihnaan käytämä peltipailakkaa apuna; kelkan perässä on risla ja sen perässä ajethaan nuoremmalla porolla. Koulutustapa häätyy aina kattoa koulutuettavan luontheen mukhaan: toiset oppii eriasiat nopeammin, toiset hithaammin ja eri menetelmillä =) Mutta jokhaisen kanssa son aina yhtä mielenkiintoista ja palkittevvaa, nähhä miten poro oppii luottahmaan ja nauttihmaan yhteistyöstä ihmisen kanssa. Mulla ittellä on tapana vielä puhua kovasti poroile, milloin säästä, milloin oman päivän kulusta, milloin unista ja lapsista; son sellasta eläinterapiaa!

SERVICES

Reindeer safaris: a peaceful and different way to enjoy the Lappish nature. Welcome to experience the traditional way to move in Lapland. There are different kind of safaris to offer, from short to longer trail and during the day or evening all year round. Just ask and we will tailor made the package for you.

Here are our reindeers working with the customers. 

 

 
Aksu 
 
  
 
Jannu 

 

Jasu
 
 
                                                                        Pyry 
 
 
 
 Jone-Joonatan
 
         

  
                                                                  Julle-Jumpperi
 
                                          
 
                                                                         Kille-Kilkura
 
 
 
Porolla ajaminen on lappilainen vanha keino siirtyä paikasta toiseen. Ennen porolla ajettiin yksin istuttavalla poropulkalla ja härkää ohjattiin yhdellä ajoruomilla. Nykyään poroajelut ovat enemmänkin harrastusta ja matkailuitoimintaa. Pulkan sijaan käytetään paljon poronrekeä eli rislaa ja ohjaamista helpommaksi tekee kaksi ajonarua. Yleensä ajoporot juoksevat mielellään peräkkäin ja seuraavat edellä menevää.
Täysi kasvuinen ja koulutettu poro jaksaa vetää isojakin kuormia. Yleensä rislaan mahtuukin kaksi aikuista yhden tai kahden lapsen kanssa.
 
 
                       

     

 
  

    

  
Porotilavierailut


 
Porotilalla vierailut ovat myös mahdollisia. Voit tutustua talvisaikaan porotilan arkeen, osallistua poron ruokkoon ja ajokkaiden kouluttamiseen jne. Kysy lisää ja tule kokemaan miellyttävä poron täyteinen talvipäivä!

 Reindeer farm visit: Welcome to visit and experience the real life at the reindeer farm. You can participate to the every day life at the farm.
Please ask for more information.  

      

 

Kairan palvelut-yrityksen kautta myös poronlihaa suoramyyntinä! Suoramyyntiliha on lähiruokaa parhaimmillaan! Lihat käsitellään vasitussa poronlihaleikkaamossa!
Lapin herkkua voit kysellä numerosta 040-562 52 14


HYVINVOINTI PALVELUT; NIIN FYYSISEN KUIN MYÖS HENKISEN HYVINVOINNIN TARPEISIIN!

Kalevalainen jäsenkorjaus; tehokas mobilisoiva hoitomuoto. Virheasentojen, hermopinteiden ja lihasjännitteiden hoitoon. Kokonaisvaltainen käsittely. Ehdottomasti varteen otettava hoitomuoto mm. niska-hartiavaivojen, selkäongelmien hoidossa.  Koko vartalon käsittelyyn varataan 1,5-2h.

Klassinen hieronta; lihaksia muokkaava ja rentouttava hoitomuoto. Sopii mainiosti lihasjännitteistä kärsivälle. Kokovartalon käsittelyyn varataan noin 80min, puolivartalolle 50-60min. Mahdollisuus myös osa hierontaan, noin 30min. 

Liikuntaneuvojan palvelut; Kysy rohkeasti niin räätälöidään yhdessä kaveriporukallesi tai työpaikallesi esim, jumppaa tai yhteistoimintaa! HUOM! Myös äärettömän tehokasta kuntonyrkkeilyn, pilateksen ja tanssin yhdistävää PILOXING- ja BAILAMAMA- ohjausta!  

Wellness services:

Kalevalainen jäsenkorjaus: a special traditional Finnish treatment, please ask more.

Classic massage therapy

Physical exercise services: different kind of group lessons, exercise and services. Services tailor made for you.


Hyvinvointipalvelu-piste Kinisjärventie 187. Kysy myös koti- ja mökkikäynneistä!


Kairan Palvelut, Kinisjärventie 187, 97420 LOHINIVA, Puh. 040 752 8692 Mobiili